سرطان پروستات سرطانی است که در پروستات ایجاد می شود. پروستات یک غده گردویی شکل کوچک در مردان میباشد که کارش تولید مایع منی است که به اسپرم ها در جابجایی و تغذیه کمک میکند.
سرطان پروستات یکی از شایع ترین انواع سرطان ها میباشد.بسیاری از سرطان های پروستات به آرامی رشد میکنند و به غده پروستات محدود میشوند، که باعث میشود آسیب جدی وارد نکنند. اگرچه بعضی از گونه های سرطان پروستات به آرامی رشد میکنند و ممکن است که به حداقل درمان و یا هیچ درمانی نیاز نداشته باشند، انواع دیگر از سرطان ها تهاجمی هستن و میتوانند به سرعت پخش بشوند.
سرطان پروستاتی که زود تشخیص داده شود_ زمانی که هنوز به پروستات محدود است_ بهترین شانس یک درمان موفق را دارد.
علائم
سرطان پروستات ممکن است در مراحل اولیه خود خیچ علائم یا نشانه ایی نداشته باشد.
سرطان پروستات پیشرفته تر ممکن است علائم و نشانه هایی مانند مواردی که در ادامه گفته میشود داشته باشد :
مشکل در ادرار کردن
کاهش نیرو در جریان ادرار
وجود خون در ادرار
وجود خون در منی
درد استخوان
کاهش وزن بدون دلیل
اختلال در نعوظ
زمانی که دکتر خود را میبینید، اگر علائمی دارید که شما را نگران میکند حتما با آن در جریان بزارید
علت ها
اینکه چه چیزی باعث بروز سرطان پروستات میشود مشخص نیست.
دکتر ها میدانند که سرطان پروستات زمانی رخ میدهد که سلول های پروستات دچار تغیراتی در DNA خود میشوند. DNA یک سلول دارای دستور العمل هایی است که به سلول میگوید که چه کاری را انجام دهد. این تغییرات به سلول میگوید که بیشتر و سریع تر از حالت عادی رشد کنند و تقسیم بشوند. سلول های غیر طبیعی به زندگی خود ادامه میدهند در حالیکه بقیه سلول ها میمیرند.
سلول های غیر طبیعی انباشه شده ، توموری را تشکیل میدهند که میتواند رشد کند و به بافت های مجاور حمله کند. با گذشت زمان برخی از سلول های غیر طبیعی میتوانند از پروستات جدا شده و به بقیه قسمت های بدن پخش بشوند( متاستاز).
فاکتورهای ریسک
فکتورهایی که باعث افزایش ریسک سرطان پروستات میشوند عبارت اند از :
سن بالا. همزمان که سن شما افزایش پیدا میکند ریسک ابتالا به سرطان پروستات نیز بیشتر میشود، بخصوص وقتی که سن شما بیشتر از ۵۰ سال میشود.
ژنتیک شما. به دلایلی که هنوز مشخص نشده است، افراد سیاه پوست نسبت به سایر نژاد ها بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند که این سرطان اغلب از نوع بدخیم یا تهاجمی است.
سابقه خانوائگی. اگر یکی از خویشاوندان خونی، مانند والدین، خواهر و برادر یا فرزند، مبتلا به سرطان پروستات تشخیص داده شود، ریسک ابتلای شما نیز افزایش پیدا میکند. همچنین، اگر سابقه خانوادگی ژن هایی دارید که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهند(BRCA1 یا BRCA2) یا سابقه خانوادگی بسیار قوی سرطان سینه دارید، ریسک ابتلا به سرطان پروستات در شما نیز بیشتر میشود.
چاقی. افرادی که دارای اضافه وزن زیاد یا چاقی هستند در مقایسه با افرادی که دارای وزن مناسب میباشد بیشتر در معرض ابتلا به سرطان پروستات قرار میگیرند، اگرچه مزالعات انجام شده به صورت مستقیم به این اشاره نکرده است. در افراد چاق، سرطان ها اغلب به صورت تهاجمی تر هستند و حتی احتمال بازگشت سرطان بعد از درمان نیز وجود دارد.
عارضه ها
عوارض سرطان پروستات و درمان های آن عبارت انداز :
سرطان قابلیت پخش شدن را دارد (متاستاز). سرطان پروستات میتواند به ارگان های مجاور خود نفوذ کند، مانند مثانه شما، یا از طریق جریان خود و یا سیستم های لنفاوی به استخوان ها و یا دیگر اندام ها پخش بشود.. سرطان پروستاتی که به استخوان ها نفوذ پیدا میکند، میتواند باعث درد و یا شکسته شدن استخوان بشود. زمانی که سرطان پروستات به بقیه بخش های بدن پخش میشود، باز امکان دارد که به درمان پاسخگو باشد و بشود آنرا کنترل کرد ولی خیلی بعید است که کاملا درمان شود.
بی اختیاری. هم سرطان پروستات و هم درمان آن میتوان باعث بی اختیاری در ادرار شود. درمان این بی اختیاری به عوامل متعددی مانند نوع سرطان شما، شدت آن بستگی دارد. گزینه های درمانی ممکن است شامل داروها، کاتترها و جراحی باشد.
اختلال در نعوظ. اختلال در نعوظ میتواند ناشی از سرطان پروستات، یا راه های درمان آن از جمله عمل جراحی، پرتو درمانی، و هورمون درمانی باشد. داروها، دستگاههای خلاء که به دستیابی نعوظ و جراحی کمک میکنند برای درمان اختلال نعوظ در دسترس هستند.
جلوگیری
شما میتوانید ریسک سرطان پروستات خود را کاهش دهید اگر :
یک رژیم غذایی سالم که مملو از میوه ها و سبزیجات باشد انتخاب کنیدو انوع مختلف میوه ها، سبزیجات و غلات را مصرف کنید. میوه ها و سبزیجات سرشار از انوع ویتامین ها و مواد غذایی هستند که میتواند به سلامت شما کمک کند.
اینکه آیا شما میتوانید از طریق رژِیم غذایی از سرطان پروستات پیشگیری کنید، هنوز به طور قطعی ثابت نشده است. اما رژیم غذایی که شامل انواع میوه ها و سبزیجات باشد میتواند سلامت کلی شما را بهبود بخشد.
غذای سالم را به جای مکمل ها انتخاب کنید. هیچ مطالعاتی نشان نداده است که مکمل ها در کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات نقش دارند. در عوض غذاهایی که از لحاظ ویتامین ها و مواد معدنی غنی هستند را انتخاب کنید تا بتوانید میزان ویتامین ها را در بدن خود حفظ کنید.
بیشتر روز های هفته ورزشک کنید. ورزش کردن سلامت کلی شما را بهبود میبخشد، به حفظ وزن شما میکند، و موجب میشود روحیه شما بهبود بخشد. سعی کنید بیشتر روز های هفته ورزش کنید. اگر تازه شروع به ورزش کرده اید، آهسته استارت بزنید و هر روز میزان ورزش خود را افزایش دهید.
به یک وزن ایده آل برسید. اگر وزن فعلی شما مناسب است، آنرا با ورزش روزانه و انتخاب یک رژیم غذایی سالم حفظ کنید. اگر نیاز به کاهش وزن دارید، ورزش بیشتری کنید و میزان کالری مصرفی روزانه خود را کاهش دهید. از پزشک خود بخواهید که یک برنامه برای کاهش وزن شما بنویسد.
در مورد افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات با پزشک خود صحبت کنید. اگر ریسک بالایی در سرطان پروستات دارید، ممکن است شما وپزشکتان دارو و یا درمان های دیگری را برای کاهش ریسک ابتلا، در نظر بگیرند. بعضی از تحقیقات نشان داده اند که مصرف برخی از مهار کننده های ۵-آلفا ردوکتاز، از جمله فیناستراید (Propecia, Proscar) و دوتاستراید (Avodart)، ممکن است خطر کلی ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهند. این دارو ها برای کنترل غده پروستات و ریزش مو استفاده میشوند.
با این حال برخی شواهد نشان میدهد، افرادی که از این داروها استفاده میکنند، ممکن است خطر ابتلا به نوع های جدی تری از سرطان پروستات را داشته باشند ( سرطان پروستات درجه بالا ).اگر در مورد ریسک ابتلا به سرطان پروستات نگران هستید، با پزشک خود در این باره صحبت کنید.