سرطان کودکان یکی از خطراتی هست که سلامتی کودکان رو تهدید میکنه. وقتی کودکی به بیماری سرطان مبتلا میشه اولین سوالی که به ذهن والدین خطور میکنه این هست که آیا کودک من درمان میشه؟. چه کسی باید کودک من رو درمان کنه؟ و… .
سرطان در کودکان بر خلاف سرطان در بزرگسالان ارتباطی به سبک زندگی و عوامل محیطی نداره. همچنین این بیماری در کودکان و بزرگسالان یکسان نیست و متفاوته. تحقیقات نشون داده در کشورهای پیشرفته به دلیل دسترسی به فناوریهای پزشکی، نشخیص به موقع، تامین مالی بیمار حین درمان و…، بیش از ۸۰ درصد کودکان مبتلا به این بیماری درمان میشن. درحالی که در کشورهای کم درآمد، فقط ۲۰ درصد کودکان درمان میشوند.
همونطور که میدونید سلامت کودکان از هر چیزی مهمتره. کودکان نسل آینده ما رو میسازن. به همین دلیل هم هست که همه ما، حتی اگه فرزندی نداریم، باید نسبت به این مسئله آگاه باشیم. اگه به هر نحوی به واسطه شغل یا شرایط زندگی با کودکان در ارتباط هستید، مطالعه این مقاله میتونه برای شما سودمند باشه. در ادامه این مقاله قصد داریم درباره بیماری سرطان در کودکان، سرطانهای شایع بین کودکان و علل ابتلای کودکان به سرطان، با هم صحبت کنیم. ازتون دعوت میکنم تا انتهای این مقاله همراه من باشید.
سرطان کودکان چرا رخ میدهد؟!
برخلاف سرطان بزرگسالان، سرطان کودکان ارتباطی به سبک زندگی و شرایط محیطی نداره. میشه گفت اصلیترین دلیل مبتلا شدن کودکان به بیماری سرطان، وابسته به عوامل ژنتیکی هست. یعنی کودک به طور ژنتیکی مستعد ابتلا به بیماری بوده. علاوه بر این اغلب کودکانی که به بیماریهای عفونی مبتلا شده اما به طور کامل درمان نمیشوند هم مستعد مبتلا شدن به این بیماری هستند.

علائم و نشانههای سرطان در کودکان:
شروع و ادامه این بیماری با برخی علائم و نشونهها همراه هست. از جمله علائم وجود این بیماری میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- تب مداوم بدون درگیر بودن به بیماریای که وجود تب رو توجیه کنه (برای مثال سرماخوردگی، آنفولانزا و…)

- کاهش وزن مداوم و بدون دلیل مشخص
- سردرد همراه با استفراغ در ساعات اولیه روز
- حالت تهوع و استفراغهای مداوم
- وجود درد و تورم در استخوانها، مفاصل، کمر و پاها

- کبودی و خونریزی
- خستگی مداوم و رنگ پریدگی
- وجود توده در شکم، گردن، قفسه سینه، زیر بغل و…
- تغییر در بینایی کودک
- تجربه عفونتهای پی در پی
- و…
تشخیص به موقع بیماری:
از مهمترین مولفههای درمان کودکان مبتلا به سرطان، تشخیص به موقع بیماری هست. بیماری سرطان اگه زود تشخیص داده بشه، احتمال درمان و بهبود رو تا حد زیادی بالا میبره. همچنین تضمین میکنه که بیمار طی پروسه درمان کمتر رنج بکشه. یکی از مزیتهای تشخیص به موقع سرطان کودکان این هست که کودک میتونه روند درمان رو با داروها و روشهای کم هزینهتر طی کنه. طبق آمار منتشر شده ۸۰ درصد مبتلایان به این بیماری میتونن با داروهای موجود در لیست WHO (داروهای اساسی سازمان جهانی بهداشت) درمان بشن.
تشخیص به موقع سرطان در کودکان نیازمند افزایش سطح آگاهی خانواده و همه افرادی هست که با کودک در ارتباط هستند. خانواده و اطرافیان کودک باید درباره انواع سرطان کودک و علائم هر کدوم از این بیماریها آگاهی و شناخت کافی داشته باشن. و به محض مشاهده علائم و نشانههای مشکوک به پزشک مراجعه کرده و از وضعیت سلامتی کودک مطلع بشن.

سرطانهای شایع بین کودکان:
- رتینوبلاستوما: این سرطان نوعی سرطان چشم هست. حدود ۲ درصد کودکان مبتلا به سرطان با رتینوبلاستوما درگیر هستند. تشخیص این بیماری باید با توجه به شکل چشم کودک انجام بشه. به این صورت که مردمک چشم کودکان مبتلا به این نوع سرطان در برابر تابش نور و یا عکس با فلش قرمز نشده و سفید رنگ هست.

- رابدومیوسارکوم: این نوع سرطان در سلولهایی شروع میشه که به بافتهای استخوانی تبدیل میشن. این نوع سرطان ممکنه در هر نقطه ای از بدن شروع بشه. از جمله نشانههای این بیماری در کودکان میشه به احساس درد و تورم در بدن اشاره کرد.
- لنفوم: این سرطان از سلولهای سیستم ایمنی بدن شروع میشه؛ و میتونه سایر اندامها رو تحت تاثیر قرار بده. این سرطان معمولا در غدد لنفاوی بدن مثل لوزهها و تیموس اتفاق میفته. از جمله علائم این نوع سرطان میشه به تب، کاهش وزن، خستگی، تعریق و وجود تودههایی در قسمتهای مختلف بدن اشاره کرد.
- نوروبلاستوما: نوروبلاستوما در سلولهای عصبی جنین در حال رشد یافت میشه. این بیماری معمولا در رابطه با نوزادان و کودکان خردسال اتفاق میفته. در این نوع سرطان معمولا نقطه شروع تومور شکم هست و از جمله علائم این بیماری ورم کردن شکم هست.
- تومورهای مغز و نخاع: تومور مغز و نخاع یکی از سرطانهای شایع بین کودکان هست. انواع مختلفی از تومورهای مغز و نخاع وجود داره که وابسته به تشخیص پزشک درمان هر یک متفاوته. پس در رابطه با این سرطان تشخیص صحیح به شدت مهمه. اما از جمله علائم این بیماری میشه به تاری دید، مشکل در راه رفتن، سرگیجه، تهوع، استفراغ و… اشاره کرد.
- سرطان خون: سرطان خون شایع ترین سرطان بین کودکانه. حدود ۲۸ درصد کودکان مبتلا به سرطان، به سرطان خون مبتلا هستند. از جمله علائم سرطان خون در کودکان میشه به تب، خستگی، ضعف، رنگ پریدگی، احساس درد در استخوان ها و مفاصل، کاهش وزن، کبودی و خونریزی اشاره کرد.