صحبت های زیادی درباره ارتباط روغن خوراکی و سرطان وجود داره. اگه فردی هستید که به حفظ سلامتیتون اهمیت میدید، حتما بارها از خودتون پرسیدید آیا مصرف روغن خوراکی ضرر داره؟. روغنهای خوراکی برای سلامتی مضر هستند یا نه؟. آیا سرخ کردن مواد غذایی در روغن خطرناکه یا نه؟.
در ادامه این مقاله قصد داریم روغنهای خوراکی در رژیم غذایی رو مورد بررسی قرار بدیم. اگه سوالات ذکر شده در ذهن شما هم وجود داره، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
انواع روغنهای خوراکی:
قبل از اینکه بخوایم درباره مضر یا غیر مضر بودن روغنهای خوراکی صحبت کنیم بهتره انواع روغنها رو بشناسیم. برخلاف باورهای عمومی مصرف روغن به تنهایی خطرناک نیست. متخصصین تغذیه هیچوقت قطع کامل روغن در رژیم تغذیه رو توصیه نمیکنند. بلکه توصیههای غذایی معمولا مبنی بر مصرف متعادل روغن + استفاده از روغنهای خوراکی غیر مضر هست. به طور کلی انواع روغن خوراکی عبارت هستند از:
- روغن زیتون: این روغن معمولا در رژیمهای سالم خوری و کاهش وزن استفاده میشه. این روغن نقطه دود پایینی داره و به سرعت دود میشه. همچنین داغ کردن روغن زیتون باعث تخریب و از بین رفتن ترکیبات پلی فنولی این روغن میشه. به همین دلیل روغن زیتون انتخاب مناسبی برای غذاهای سرخ کردنی نیست. بهتره از این روغن در سالادها، پاستا و… استفاده بشه و در معرض حرارت قرار نگیره.

- روغن کنجد: از نظر طب سنتی آسیایی روغن کنجد بهترین روغن خوراکی است. این روغن نقطه دود بالایی دارد. به همین دلیل گزینه مناسبی برای غذاهای سرخ کردنی هست. علاوه بر این، استفاده از روغن کنجد در غذاهای سرد مثل پاستا و سالاد هم امکان پذیره. این روغن درصد چربی بالایی داره. به همین دلیل مقدار کمی از این روغن هم میتونه پاسخگوی نیاز روزانه ما باشه. نکته مثبت درباره روغن کنجد آنتی اکسیدان موجود در این روغن هست. به همین دلیل مصرف این روغن میتونه خطر ابتلا به سرطان رو هم کاهش بده.

- روغن هسته انگور: روغن هسته انگور سرشار از امگا-۶ و آنتی اکسیدان هست. این ترکیبات با رادیکالهای آزاد مبارزه میکنن. از این رو مصرف این روغن خاصیت ضد سرطانی داره. لازم به ذکره این روغن طعم خوب و ملایمی داره. نقطه دود بالای این روغن باعث شده گزینه مناسبی برای پخت و پز و غذاهای سرخ کردنی باشه.

- روغن آفتابگردان: روغن آفتابگردان یکی از روغنهای شناخته شده است که معمولا در پخت و پز مورد استفاده قرار میگیره. این روغن مثل روغن هسته انگور چربی اشباع نشده کمی داره و به همین دلیل انتخاب مناسبی برای مصرف روزانه است.

روغن خوراکی و سرطان – روغنهای مضر:
حتما میپرسید اگه همه این روغنها انتخابی مناسب برای مصارف روزانه هستند، چه روغنهایی مضر هستند. در درجه اول به یاد داشته باشید مصرف بیش از حد روغن برای سلامتی مضر هست. و علاوه بر افزایش احتمال چاقی، اضافه وزن، بیماریهای قلبی و…، احتمال ابتلا به سرطان رو هم افزایش میده. تا زمانی که مصرف روغن شما در حد متعادلی باشه، دچار مشکل جدی نخواهید شد. اما روغنهای خوراکی نباتی، روغنهای پالم و روغن نارگیل، ۳ مورد از روغنهایی هستن که باید ازشون دوری کنید.
جمع بندی – رابطه روغن خوراکی و سرطان:
احتمالات زیادی درباره سرطان زا بودن روغنهای خوراکی وجود داره. برخی افراد بر این باور هستند که همه روغنهای خوراکی سرطان زا هستند و باید از رژیم غذایی حذف بشن. درحالی که اینطور نیست. چربی هم مانند سایر گروههای غذایی برای بدن ما ضروری هست. همونطور که در مطالب ذکر شده هم اشاره شد، روغنها خواص زیادی برای بدن دارن. اما نباید در مصرف روغن زیاده روی کرد. به یاد داشته باشید:
- از روغنهایی که نقطه دود پایینی دارند، برای سرخ کردن استفاده نکنید.
- روغن نارگیل برای بدن شما مضر هست. این روغن حاوی ۹۰ درصد چربی اشباع نشده است. همچنین هضم این روغن برای بدن شما دشواره.
- روغن پالم و روغن نباتی برای سلامت شما مضر هست و نباید از این روغنها استفاده کنید.
- در رژیم غذاییتون روغن بیش از حد مصرف نکنید و حتی روغنهای مفید رو در حد متعادل مصرف کنید.
یادتون باشه مصرف بیش از حد چربی باعث چاقی و افزایش وزن میشه. چاقی یکی از عواملی هست که خطر ابتلا به سرطان رو افزایش میده. به همین دلیل باید رژیم غذایی متعادلی داشته باشید که وزن شما رو در حد نرمال نگه داره. علاوه بر این مصرف بیش از حد چربی باعث افزایش کلسترول و ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی میشه. روغن به خودی خود بد نیست اما مهمه که در حد اعتدال مصرف بشه.