ضررهای چاقی و اضافه وزن را بشناسیم

این مقاله به بررسی مشکلات ناشی از چاقی و اضافه وزن، از جمله بیماری‌های قلبی، دیابت و مشکلات مفاصل می‌پردازد و راهکارهایی برای کنترل و کاهش وزن از طریق تغذیه مناسب و تحرک بدنی ارائه می‌دهد.

چاقی و اضافه وزن یکی از مشکلات شایع دنیای امروزه. این مشکل به قدری متداول شده که اکثر ما نسبت به اون بی تفاوت هستیم. غافل از اینکه همین مشکل به ظاهر کوچیک و عادی، میتونه مشکلات زیادی برای ما به وجود بیاره.

چاقی و اضافه وزن علاوه بر مشکلات جسمی میتونه آسیب‌های عاطفی و روحی و روانی مختلفی هم به دنبال داشته باشه. بنابراین مهمه که با این مسئله مثل یک موضوع معمول و متداول رفتار نکنید. در ادامه این مقاله ابتدا درباره مضرات کلی چاقی، و بعد از اون در رابطه با بیماری‌های ناشی از این عارضه صحبت خواهیم کرد.

بعد از مطالعه این مقاله با بیماری‌های ناشی از چاقی، عوامل تشدید کننده این مشکل و روش‌های کنترل این مشکل آشنا میشید. اگه در حال حاضر اضافه وزن دارید. یا وزنتون کمی بیشتر از قبل شده و در حال مطالعه این مقاله هستید؛ لازمه بدونید هدف ما نگران کردن شما نیست. بلکه سعی داریم با افزایش آگاهی و ارائه یکسری راهکار به شما عزیزان کمک کنیم از سلامتیتون لذت ببرید.

اضافه وزن اصلا چیه؟!

همه ما با توجه به سن و قدمون یک وزن نرمال داریم. با این وجود با توجه به نوع تغذیه و سبک زندگی‌، وزن ما میتونه کمتر یا بیشتر از این حد نرمال باشه. کاملا مشخصه که وقتی وزن ما بیشتر از حد نرمالش باشه، به این معنیه که دچار اضافه وزن هستیم. در اینجا این سوال پیش میاد که این اضافه وزن از چه حدی به بعد خطرناکه؟. و چطور متوجه بشیم که اضافه وزن داریم؟.

برای سنجش اضافه وزن فرمولی تحت عنوان فرمول سنجش شاخص توده بدنی یا BMI وجود داره. اگه مقدار BMI بیشتر از ۲۵ باشه یعنی شما دچار اضافه وزن هستید. هرقدر مقدار این عدد از ۲۵ فاصله بگیره و به ۴۰ یا ۵۰ نزدیک بشه، خطرناکتره. البته لازمه بدونید تنها وزن ملاک نیست. بلکه علاوه بر وزن، حجم چربی نسبت به عضله هم اهمیت داره. بنابراین بهترین روش مراجعه به یک متخصص تغذیه است تا وضعیت بدن شما به شکل دقبق‌تری مورد سنجش قرار بگیره.

بیماری‌های روحی و روانی ناشی از چاقی و اضافه وزن:

اضافه در وهله اول با یکسری اثرات روحی و روانی همراهه. برای مثال با افزایش وزن ممکنه فرد دچار کاهش اعتماد به نفس بشه. از شرکت در مجالس و یا اظهار نظرهای اطرافیان ناراحت بشه. و یا تصمیم بگیره از یکسری موقعیت‌ها فاصله بگیره. علاوه بر همه اینها چاقی میتونه زمینه ساز یکسری بیماری‌های جسمی هم بشه که در ادامه این بیماری‌ها رو به شما معرفی خواهیم کرد.

۱ . بیماری‌های قلبی و عروقی:

چاقی باعث افزایش فشار خون و افزایش کلسترول در بدن شما میشه. که هر دوی اینها زمینه ساز ابتلای فرد به بیماری‌های قلبی و عروقی هست.

۲ . دیابت:

دیابت یکی از بیماری‌های مزمن و مادام العمره که درمان مشخصی نداره. متاسفانه در سال‌های اخیر این بیماری به نسبت به گذشته شایع‌تر شده. که از اصلی‌ترین دلایل شیوع این بیماری، مصرف غذاهای پر قند و چربی و افزایش وزن افراد جامعه در اثر مصرف این مواد غذایی هست. این بیماری به دلیل افزایش سطح قند خون و کمبود ترشح انسولین در بدن و یا مقاومت بدن به انسولین ایجاد میشه.

۳ . رفلاکس معده یکی از مشکلات رایج بین افراد دارای اضافه وزن هست.

۴ . چاقی و سرطان:

چاقی و اضافه وزن زمینه ساز ابتلا به سرطان‌هایی مثل سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان مری، سرطان معده، سرطان کبد و… بشه. معمولا علت اصلی ابتلا به این بیماری‌ها ناشی از افزایش فشار خون، تجمع چربی در بدن و… که همه ناشی از اضافه وزن هستند؛ هست.

۵ . بیماری‌های کیسه صفرا:

یکی  از بیماری‌های رایج بین افراد دارای اضافه وزن، بیماری کیسه صفرا یا سنگ کیسه صفرا هست. همچنین احتمال بروز این بیماری بین افرادی که به طور ناگهانی دچار کاهش یا افزایش اضافه وزن می‌شوند نیز وجود دارد. بنابراین اگه در حال حاضر با چاقی دست و پنجه نرم میکنید و قصد دارید رژیم کاهش وزن بگیرید، خیلی مهمه که رژیم شما اصولی و تحت نظارت متخصص تغذیه باشه. توجه داشته باشید هرگونه کاهش وزن ناگهانی میتونه برای شما خطرناک باشه و سلامتی شما رو تهدید کنه.

۶ . بیماری‌هایی که مفاصل شما رو درگیر میکنه:

شاید یکی از رایج‌ترین مشکلات چاقی آسیب به مفاصل باشه. با افزایش وزن فشار اضافه به مفصل‌های شما وارد میشه. این فشار میتونه زمینه ساز مشکلاتی مثل درد مفاصل (زانو درد، پا درد و…) مفاصل باشه. همچنین چاقی میتونه دلیل ابتلا به بیماری‌هایی مثل بیماری نقرس و استئوآرتریت هم بشه.

برای کنترل چاقی و اضافه وزن چکار کنیم؟!

با توجه به صحبت‌هایی که در رابطه با مضرات چاقی داشتیم احتمالا متقاعد شدید که نسبت به سبک زندگی و تغذیه‌تون حساسیت بیشتری به خرج بدید. همچنین اگه در حال حاضر دچار اضافه وزن هستید، حتما سعی دارید وزنتون رو کاهش بدید. در ادامه این مقاله چند راهکار برای کنترل و کاهش وزن به شما معرفی خواهیم کرد.

۱ . تحرک داشته باشید:

امروزه سبک زندگی ما به گونه‌ای تغییر کرده که تحرک افراد در طی روز دچار کاهش چشمگیری شده. خدمات آنلاین، سرویس‌های تحویل در محل، شغل‌های وابسته به فضای مجازی و… از ما میخوان که سر جای خودمون بشینیم و تحرک کمتری داشته باشیم. درحالی که فارغ از اینکه شغلتون چیه، لازمه که طی روز فعالیت بدنی داشته باشید.

یکی از عوامل چاقی و تجمع چربی دور شکم که به شدت برای اندام‌های داخلی مثل معده، کبد و کلیه خطرناکه، یکجا نشینی هست. به این معنی که اگه شغل شما به شکلی هست که مجبور هستید ساعات طولانی در روز در وضعیت نشسته باشید؛ شما مستعد چاقی و تجمع چربی دور شکم هستید.

۲ . تغذیه مناسب داشته باشید:

دومین اصل مهم برای کاهش وزن، داشتن تغذیه مناسب هست. حتی اگه در حال حاضر ورزش می‌کنید، باشگاه میرید و فعالیت بدنی زیادی دارید، اما غذای زیادی مصرف می‌کنید؛ باید بدونید تلاش‌های شما در باشگاه بی‌فایده است. اگه دنبال کاهش وزن هستید باید نقصان کالری ایجاد کنید. یعنی کمتر از مقدار کالری مجاز در روز به بدن کالری (مواد غذایی) تزریق کنید. همچنین اگه هدف شما کنترل وزن هست مهمه که میزان کالری مناسب مصرف کرده و بیش از حد مواد غذایی مصرف نکنید.

نکته بسیار مهم درباره کنترل میزان کالری مجاز وجود داره که بیان میکنه تنها میزان کالری مهم نیست. بلکه نحوه تامین کالری هم مهمه. یعنی اگه شما مجاز به مصرف ۲۵۰۰ کالری در روز باشید، خوردن چند شیرینی، آبمیوه و فست فود در روز نه تنها کمک کننده نیست بلکه باعث بدتر شدن اوضاع هم میشه. پس توجه داشته باشید کالری مجاز شما باید از گروه‌های غذایی غنی و مغذی مثل فیبر، پروتئین، کربوهیدرات‌های پیچیده و قند و چربی‌های مفید تامین بشه.

۳ . سبک زندگیتون رو تغییر بدید.

جالبه بدونید علاوه بر تحرک و تغذیه، سبک زندگی هم در کاهش و یا افزایش وزن ما موثره. به عنوان نمونه افرادی که در ساعات پایانی شب (نیمه شب) شام میخورند، دچار کمبود خواب هستند، استرس بیشتری تجربه می‌کنند و…، دچار اضافه وزن میشن.

این نکته مهم رو فراموش نکنید!!! – جمع بندی:

در این مقاله درباره چاقی و مضرات اون با هم صحبت کردیم. همچنین متوجه شدیم چاقی زمینه ساز ابتلا به چه نوع بیماری‌هایی هست. اما یکی از سوالات مهمی که بعد از مطالعه این مقاله برای اغلب افراد پیش میاد، این هست که آیا همه افراد چاق به این بیماری‌ها مبتلا میشن؟.

در جواب باید گفت بروز هر بیماری وابسته به عوامل مختلفی هست که در ابتلا به بیماری مورد نظر نقش دارند. چاقی یکی از این عوامل هست. بنابراین نمیشه گفت هر فردی که دچار اضافه وزن هست حتما بیمار میشه. اما میشه گفت خطر ابتلا به هر یک از بیماری‌های گفته شده برای افراد چاق، نسبت به فرد لاغر با شرایط مشابه بیشتره.

امیدوارم این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشه. شما میتونید نظر خودتون رو زیر همین پست با ما در میون بذارید. همچینین اگه بخشی از این مطلب برای شما مبهم بوده و به توضیحات بیشتری نیاز دارید، حتما با ما در ارتباط باشید.