در این مقاله از سری مقالات آموزشی موسسه خیریه طوبی قصد داریم درباره رابطه رژیم غذایی و سرطان صحبت کنیم.در سالهای اخیر درصد ابتلا به بیماریهای مختلف از جمله سرطان تا حد زیادی افزایش پیدا کرده؛ که یکی از عوامل موثر در این رابطه، مصرف مواد غذایی ناسالم هست.
امروزه مواد غذایی مختلفی نظیر غذاهای آماده، فست فودها، انواع شیرینی جات و… جایی در سبد غذایی خانواده پیدا کردند. این مواد غذایی علیرغم لذت و راحتیای که در اختیار ما قرار میدن، بیضرر نیستن. با مدیریت مصرف انواع غذاهای فرآوری شده و غیر طبیعی میشه خطر ابتلا به تعداد زیادی از بیماریها رو کاهش داد. در ادامه این مطلب قصد داریم مواد غذایی رو بهتون معرفی کنیم که به بهبود سلامت جسمی شما کمک میکنه. ازتون دعوت میکنم در ادامه این مقاله همراه من باشید.
رابطه رژیم غذایی و سرطان:
درصد زیادی از احتمال ابتلا به سرطان وابسته به ژنتیک فرد هست. با این وجود عوامل محیطی و سبک زندگی هم تاثیر مهمی در احتمال ابتلا به سرطان دارند. جالبه بدونید قسمتی از دلایل ابتلا به بیماری سرطان وابسته به مواد غذایی مصرفی و نحوه طبخ یا نگهداری اونهاست. در ادامه برخی مواد غذایی رو بهتون معرفی خواهیم کرد که با مصرف این غذاها میتونید احتمال ابتلا به بیماری سرطان رو کاهش بدید.
۱ . سبزیجات بیشتری مصرف کنید:
یکی از ترکیبات قوی در مبارزه با سرطان، سولفارافان هست. این ماده خطر ابتلا به سرطان سینه رو تا ۷۵ درصد کاهش میده. کلم بروکلی یکی از سبزیجاتی هست که حاوی سولفارافان هست. بنابراین با جا دادن کلم بروکلی در برنامه غذاییتون میتونید علاوه بر فواید بی شمار کلم بروکلی، از خواص ضد سرطانی اون هم بهرهمند بشید.
هویج یکی دیگه از مواد غذایی معجزه آسا برای کاهش خطر ابتلا به سرطان هست. مصرف هویج خطر ابتلا به سرطان ریه، سرطان معده و سرطان پروستات رو کاهش میده. استفاده از هویج به عنوان یک میانوعده سالم و یا استفاده از این ماده غذایی در سالادها، راهکار مناسبی برای مصرف این ماده غذایی هست.

۲ . رابطه رژیم غذایی و سرطان با مصرف فیبر:
مصرف مواد غذایی که درصد فیبر بالایی دارند، مثل حبوبات، آجیل و…، برای مدت طولانی شما رو سیر نگه میدارند. در نتیجه در طی روز غذای کمتری مصرف میکنید. لاغرتر خواهید بود و اضافه وزنتون رو کنترل خواهید کرد. استفاده از مواد غذایی پر فیبر به دستگاه گوارش و روده کمک کرده و خطر ابتلا به سرطان روده رو کاهش میده.

۳ . میوه بیشتری مصرف کنید:
حتما شما هم شنیدید که هر کس روزانه یک سیب بخوره، نیازی به دکتر نداره. باید گفت این جمله تا حد زیادی درسته. سیب حاوی مادهای به نام پلی فنول هست. پلی فنول ترکیبی گیاهیه که به جلوگیری از التهاب و عفونت کمک میکنه. علاوه بر این مصرف پلی فنول در درمان بیماریهای قلبی هم موثره. فلورتین موجود در سیب تا حد زیادی به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک میکنه.
توت یکی دیگه از میوههایی هست که در مقابله با خطر ابتلا به سرطان موثره. توت سرشار از ویتامین، مواد معدنی و فیبر هست. علاوه بر توت مصرف انگور هم میتونه خطر ابتلا به این بیماری رو کاهش بده. یادتون باشه هرچقدر ذخیره آنتی اکسیدان در بدن شما بیشتر باشه، خطر ابتلا به سرطان در شما کمتره؛ اغلب میوهها حاوی آنتی اکسیدان هستند. به همین دلیل مصرف این دسته از مواد غذایی به شدت کمک کننده است.

۴ . کاهش مصرف قند:
همه ما قند رو به عنوان عاملی خطرناک برای ابتلا به دیابت میشناسیم. اما جالبه بدونید قند سرطان رو تغذیه میکنه. هر قدر قند بیشتری مصرف کنید، علاوه بر مضراتی مثل دیابت، اضافه وزن و…، خطر ابتلا به سرطان هم در شما افزایش پیدا میکنه. هر خانم و آقای بالغ در روز مجاز هست تنها حدود ۲۴ الی ۳۶ گرم قند در روز مصرف کنه. این در حالی هست که درصد زیادی از مواد غذایی مثل کیک، بیسکوییت، آبمیوه و… از قند تشکیل شده.
لازم به ذکره قند طبیعی موجود در میوهها و مواد غذایی برای بدن مشکل ساز نیست. اما قند صنعتی که در کیک و شیرینی و مواد خوراکی سوپرمارکتی استفاده شده به شدت برای بدن خطرناکه. بهترین راهکار برای کنترل مصرف قند توجه به برچسب ارزش غذایی مواد خوراکی موجود در فروشگاههاست.

۵ . مصرف نمک و چربی رو محدود کنید:
خوردن غذای شور برای سلامتی شما خطرناکه. استفاده از غذاهای شور علاوه بر تاثیر منفی بر فشار خون، خطر ابتلا به سرطان معده رو افزایش میده. لازم به ذکره که این به معنی عدم مصرف نمک در رژیم غذایی نیست. مصرف نکردن نمک در رژیم غذایی زمینه ساز بروز مشکلاتی در سلامتی شما میشه. پس به هیچ وجه لازم نیست نمک رو حذف کنید بلکه باید به مقدار متعادل از نمک استفاده کنید. به طوری که غذا شور نباشه.
چربی یکی از مواد غذایی هست که برای بدن ما لازمه. اما بهتره چربی رو از منابع سالمی مثل روغن زیتون، آووکادو، کره بادام زمینی تامین کنیم. علاوه بر اینها مصرف ماهیهای چرب مثل ماهی سالمون گزینه مناسبیه. ماهی سرشار از امگا۳ و ویتامین دی و اسیدهای چرب مفید هست. تحقیقات پزشکی نشون داده مصرف امگا ۳ در کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و سرطان روده موثره. امگا ۳ خاصیت آنتی اکسیدانی داره و این یکی دیگه از دلیلهای ضرورت مصرف امگا ۳ برای مقابله با سرطان هست.
