سرطان یکی از بیماریهای دردناک و خطرناکی هست که متاسفانه در سالهای اخیر افراد بیشتری رو درگیر کرده. همین الان که در حال مطالعه این مطلب هستید، افراد زیادی در سرتاسر جهان در حال دست و پنجه نرم کردن با این بیماری هستن. با این وجود اونچه از اهمیت ویژهای برخورداره این هست که هر فرد در جامعه امروزی این بیماری رو بشناسه. تنها به این صورت هست که کاهش ابتلا به این بیماری امکانپذیره.
در ادامه این مطلب قصد داریم درباره بیماری سرطان با هم صحبت کنیم. عواملی که باعث بروز این بیماری میشن رو بشناسیم. و متوجه بشیم برای مراقبت از خودمون در برابر ابتلا به این بیماری باید چکار کنیم؟.
سرطان چیه و چطور به وجود میاد؟
سلولهای بدن هر فرد به طور طبیعی تقسیم و جایگزین میشن. همه ما با تقسیم سلولی آشنا هستیم و میدونیم انسان برای اینکه بتونه به زندگی ادامه بده به تقسیم سلولی نیاز داره. روند طبیعی بدن ایجاب میکنه که سلولهای جدید حاصل از تقسیم سلولی، جایگزین سلولهای پیر و آسیب دیده بشن. درواقع هر سلول بدن ما عمر مشخصی داره که بعد از گذشت این زمان سلول قبلی از بین رفته و سلول جدید جایگزین اون میشه.
اما گاهی به دلیل برخی تغییرات ژنتیکی و یا تغییراتی که روی DNA تاثیر میذاره، این روند تغییر میکنه. به اینصورت که زمانبندی مرگ سلولها دچار اختلال شده و علیرغم تولید سلولهای جدید، سلولهای قدیمی از بین نمیرن. این سلولها به مرور زمان در برخی قسمتهای بدن تجمع کرده و تشکیل تومور میدن.

توموردها میتونن خوش خیم یا بدخیم باشند. اما منظور از خوش خیم و بدخیم چی هست؟.
تومورهای خوش خیم معمولا به سایر نقاط گسترش پیدا نکرده و به بافتهای مجاور حمله نمیکنند. درحالی که تومورهای بدخیم به بافتهای مجاور حمله کرده و سعی میکنن بافتهای مجاور رو هم درگیر کنند. تومورها ممکنه جامد و یا غیر جامد باشند. جامد و غیر جامد بودن تومور به نوع بیماری و بافت بستر بستگی داره. برای مثال در بیماری سرطان خون تومور از نوع غیر جامد هست.
نشانههای بیماری:
یکی از مسائل بسیار مهم در درمان سرطان، زمان تشخیص بیماری هست. بنابراین درصورتی که سرطان در مراحل ابتدایی تشخیص داده بشه، به طرز قابل توجهی در درمان این بیماری موثر هست. نکتهای که باید به یاد داشته باشید این هست که علائم ابتلا به این بیماری با توجه به نوع سرطان و بافت بستر متفاوت هست. و علائم یکسانی برای انواع این بیماری وجود نداره. در ادامه به برخی نشانههای این بیماری اشاره میکنیم.
- تغییر در عادت و عملکرد روده، مثانه و سیستم گوارشی
- احساس گلو درد در مدت زمان طولانی بدون هیچ نشانهای تغییر یا بهتر شدن

- خونریزی یا ترشحات غیرعادی
- احساس وجود بافت توده مانند در بدن
- مشاهده تغییر واضح در شکل، رنگ و اندازه خال و زگیلهای سطح پوست
- سرفه کردن بدون ابتلا به بیماریهایی که سرفه از عوارض آنهاست (مثل آنفولانزا یا سرماخوردگی)

- کاهش وزن شدید و بی دلیل
- مشاهده خون در مدفوع
- مشکل در بلع و قورت دادن غذا
- تغییر رنگ پوست و خونریزی بدون علت مشخص
دلایل ابتلا به سرطان:
همونطور که قبلا هم اشاره شد اصلیترین دلیل این بیماری مربوط به ژنتیک افراد هست. یعنی معمولا بیماری به صورت ارثی به این افراد منتقل شده. با این وجود عواملی که باعث ایجاد تغییر در ساختار DNA بشن هم میتونن به عنوان عوامل سرطان در نظر گرفته بشن. برای مثال قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، امواج رادیو اکتیو، اشعه فرابنفش آفتاب و… از جمله این عوامل هستن.
از جمله علتهای درگیر شدن با این بیماری، میشه به موارد زیر اشاره کرد:
- ژنتیک

- افزایش سن
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
- قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش خورشید
- عدم مراقبت از پوست در برابر نور آفتاب
- چاقی و اضافه وزن
- مصرف بیش از حد غذاهای فرآوری شده
- رژیم غذایی نامناسب

- استفاده از غذاهای آماده در ظروف پلاستیکی با تاریخ مصرف طولانی
- استفاده زیاد از قند و شکر (تودههای سرطانی از شکر برای رشد و تغذیه استفاده میکنند.)
- نوشیدن مایعات داغ زمینه ساز بروز سرطان مری است.
- مصرف آب آلوده
- کار کردن در شب و نداشتن خواب منظم
- و…
مشاهدات عجیب درباره ابتلا به سرطان:
تا اینجا درباره سرطان، نشانهها و علتهای ابتلا به این بیماری صحبت کردیم. با این وجود برخی عادتها در سبک زندگی ما وجود داره که میتونه خطر ابتلا به سرطان رو افزایش بده. اگرچه ممکنه این عوامل برای شما عجیب باشه، اما خوبه که این موارد رو هم بشناسید.
۱ . استفاده بیش از حد از رنگ مو:
رنگ مو یک ماده شیمیایی هست که برای زیبایی بخشیدن به موها استفاده میشه. چنانچه استفاده از این ماده شیمیایی بیش از حد باشه، خطر ابتلا به سرطان افزایش پیدا میکنه. تحقیقات نشون داده این خطر فقط برای فردی که موهای خودش رو رنگ میکنه نیست. بلکه فردی که به طور مداوم با این ماده در تماسه هم در معرض خطره.

۲ . یکجا نشینی و عدم تحرک:
نداشتن تحرک و نشستنهای طولانی باعث افزایش میزان تری گیلیسیرید، کلسترول، فشار خون و… میشه. بنابراین عدم تحرک و یکجا نشینی به مدت طولانی میتونه بیشتر از مصرف سیگار به بدن آسیب برسونه.

۳ . وابستگی بیش از حد به فضای مجازی:
وقت گذروندن بیش از حد در فضای مجازی باعث افسرده و منزوی شدن افراد میشه. این افراد بیشتر وقتشون رو در فضای مجازی گذرونده و کمتر با دیگران ارتباط برقرار میکنند. این موضوع باعث کاهش ترشح هورمون علاقه در بدن میشه که یکی از عوارض اون ایجاد تغییر در ژنهای فرد هست.

۴ . مصرف آبمیوه:
شاید تا به حال تصور میکردید آبمیوه برای بدن مفیده درصورتی که اینطور نیست. آبمیوههای صنعتی سرشار از قند و شکر هستند. همچنین آبمیوهها به شکلی بسته بندی میشن که همه ترکیبات مفید اونها مثل ویتامین C، فیبر و آنتی اکسیدانها از بین برن. در نتیجه مصرف اونها به شدت مضر و خطرناک هست.
